De Zakelijke Gids
Image default
Financiële diensten

Investeren in indexfondsen || Alles wat je moet weten

In het verleden hebben professionele beleggers niet beter gepresteerd dan de markt. Dit is natuurlijk best bizar, aangezien dit betekent dat je beter in een eenvoudige indexfondsen kunnen, dan dat je ervoor kiest om je vermogen te laten beleggen door een ‘professionele belegger’.

In dit artikel leggen wij je alles uit over het beleggen in indexfondsen. Dit is eigenlijk een samenvatting van een ander artikel. Wanneer je benieuwd bent naar het hele verhaal raden wij je aan om deze gids voor het beleggen in een index.

Wat is een indexfonds?

Een indexfonds is een type beleggingsfonds, tracker of exchange-traded fund (ETF) dat alle (of een representatief deel) van de aandelen in een specifieke index bezit, met als doel de prestatie van die benchmark zo dicht mogelijk te volgen (tracken). De S&P 500 is misschien de bekendste index, maar er zijn indexen en indexfondsen voor bijna elke markt en beleggingsstrategie die je je maar kunt voorstellen. Je kunt indexfondsen kopen via jouw rekening bij je broker of rechtstreeks van een aanbieder van indexfondsen, zoals BlackRock of Vanguard.

Wanneer je een indexfonds koopt, krijg je een gediversifieerde selectie van aandelen in één gemakkelijke en goedkope investering. Sommige indexfondsen bieden blootstelling aan duizenden effecten in één enkel fonds, wat helpt je algehele risico te verlagen door een goede spreiding. Door te beleggen in verschillende indexfondsen die verschillende indexen volgen, kun je een portefeuille samenstellen die overeenkomt met je gewenste samenstelling. Je kunt bijvoorbeeld 60% van je geld beleggen in aandelenindexfondsen en 40% in obligatie-indexfondsen.

Voordelen van beleggen indexfondsen

Het meest voor de hand liggende voordeel van indexfondsen is dat ze andere soorten fondsen consequent hebben verslagen in termen van totaalrendement.

Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat ze over het algemeen veel lagere beheerskosten hebben dan andere fondsen omdat ze passief worden beheerd. In plaats van een manager die actief handelt en een onderzoeksteam dat effecten analyseert en aanbevelingen doet, dupliceert de portefeuille van het indexfonds gewoon die van de aangewezen index.

Indexfondsen houden beleggingen aan totdat de index zelf verandert (wat niet vaak gebeurt), dus ze hebben ook lagere transactiekosten. Die lagere kosten kunnen een groot verschil maken in je rendement, vooral op de lange termijn.

“Enorme institutionele beleggers, als groep bekeken, hebben het lang minder goed gedaan dan de ongenuanceerde indexfondsbelegger die gewoon decennialang in de wachtkamer blijft zitten,” schreef Buffett in zijn brief aan de aandeelhouders van 2014. “Een belangrijke reden daarvoor zijn de vergoedingen: Veel instellingen betalen aanzienlijke bedragen aan adviseurs die op hun beurt managers met hoge vergoedingen aanbevelen. En dat is een dwaas spel.”

Bovendien, door minder vaak de aandelen te verhandelen, dan actief beheerde fondsen doen, beperken indexfondsen de transactiekosten die betaalt moeten worden.

Als je op zoek bent naar indexfondsen, moet je de kostenratio’s vergelijken. Hoewel indexfondsen meestal goedkoper zijn dan actief beheerde fondsen, zijn sommige goedkoper dan andere.

De nadelen van indexfondsen

Geen enkele belegging is ideaal, en dat geldt ook voor indexfondsen. Eén nadeel ligt in hun aard zelf: Een portefeuille die stijgt met zijn index daalt met zijn index. Als je bijvoorbeeld een fonds hebt dat de S&P 500 volgt, zul je profiteren van de hoogtepunten wanneer de markt het goed doet, maar je bent wel erg kwetsbaar wanneer de markt daalt. Bij een actief beheerd fonds daarentegen kan de fondsbeheerder een marktcorrectie voelen aankomen en de posities in de portefeuille aanpassen of zelfs liquideren om je beleggingen te beschermen.

Het is gemakkelijk om ophef te maken over de kosten van actief beheerde fondsen. Maar soms kan de expertise van een goede beleggingsbeheerder een portefeuille niet alleen beschermen, maar zelfs beter presteren dan de markt. Er zijn echter maar weinig beheerders die daar jaar na jaar in slagen.

Diversificatie is ook een tweesnijdend zwaard. Het vlakt de volatiliteit af en vermindert het risico, maar zoals zo vaak het geval is, beperkt het verminderen van de neerwaartse risico’s ook de opwaartse risico’s. Het brede mandje van aandelen in een indexfonds kan door enkele underperformers naar beneden worden gehaald, vergeleken met een meer selectief samengestelde portefeuille in een ander fonds.