De Zakelijke Gids
Image default
Marketing en reclame

5 tips bij het maken van instructievideo’s voor je doelgroep

Instructiefilms: het zijn korte, bondige, maar bovenal handige en overzichtelijke video’s waarin je de kijker met een paar stappen duidelijk maakt hoe iets werkt of ze iets gedaan kunnen krijgen. Je kunt een instructiefilm laten maken en een video editor inhuren voor vlekkeloze afronding, maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen aan de hand van de volgende vijf tips.

Tip één: het begint met een krachtige titel

Aan de hand van de titel van de video moet het in één keer duidelijk zijn waar je video over gaat en waarom de kijker deze zou moeten bekijken. Ook zorgt een krachtige titel met SEO zoekwoorden ervoor dat geïnteresseerden via zoekmachines naar jouw website worden geleid. In de titel van video of animatie maak je beknopt duidelijk wat je voor de kijker gaat betekenen. Maak ook gebruik van de tags en extra beschrijvingen om de content inhoudelijk te verduidelijken. Deze dien je volledig SEO-proof te maken, want hier beoordeelt Google content op.

Tip twee: een how-to bestaat uit een simpel stappenplan

Een goede how-to uitlegvideo maakt in een paar stappen duidelijk hoe iets gedaan moet worden. Hou de stappen klein en overzichtelijk, maar voeg ook weer niet teveel stappen toe, want dat maakt de video onoverzichtelijk. Drie-vijf stappen is ideaal. Ook belangrijk: breng elke stap in beeld. Je uitleg blijft beter hangen als mensen in beeld voor zich zien wat ze moeten doen.

Tip drie: een korte preview gebruiken

Mensen warm maken en uitnodigen je explainer video te bekijken doe je aan de hand van een preview. Hierin maak je in hooguit 10 seconden duidelijk wat de explainer video precies te bieden heeft: makkelijk zat. Mensen zijn dol op korte, bondige en behapbare content. Pas als ze overtuigd zijn van de meerwaarde van een langere video, brengen ze het geduld op die te bekijken.

Tip vier: maak onderscheid tussen zakelijk en recreatieve instructiefilms

Het verschil tussen beiden is op het eerste gezicht minimaal. Maak je een recreatief instructiefilmpje, dan zal deze wat meer ongedwongen en ontspannen zijn. Ook hoef je geen call-to-action toe te voegen “doe nu dit” of “koop hem nu”. In een zakelijke instructiefilm ben je wel actief bezig met het promoten van product of dienst. De toon is wat formeler. Ook loont het om aan het einde van de video een (subtiele) call-to-action toe te voegen: “nu beschikbaar”.

Tip vijf: complexe materie? Zet een uitleganimatie in

Ken jij de grote voordelen van animatie al? Hiermee kun je heel eenvoudig complexe zaken duidelijk maken aan een groot publiek. Om die reden zie je ze ook in het achtuurjournaal regelmatig voorbijkomen. Met animatie kun je bijna alle kanten op. Een nadeel is wel dat de techniek wat bewerkelijk is. Het zit er dik in dat je de animatie moet overlaten aan een professional.