De Zakelijke Gids
Image default
Bedrijvengidsen

4 tips om als zzp’er zoveel mogelijk risico’s te vermijden

4 tips om als zzp’er zoveel mogelijk risico’s te vermijden

Ondernemen en risico’s: deze twee zijn altijd met elkaar verbonden. Als zzp’er heb je hier al helemaal mee te maken, omdat er geen zekerheid is van een vast contract of een vanzelfsprekende pensioenopbouw. Er zijn gelukkig een aantal handige tips om als zzp’er risico’s zoveel mogelijk te vermijden. Onder andere wendbaar ondernemen is een manier om risico te vermijden, maar er zijn ook nog een aantal andere tips; lees ze hier!

#1 Kies voor wendbaar ondernemen

Als bedrijf moet je je snel kunnen aanpassen aan veranderingen. Dit betekent dat je wendbaar moet zijn en snel kunt verbeteren en vernieuwen. Wendbaar zijn als ondernemer, hoe doe je dat? Het is slim om je te kunnen aanpassen aan onverwachte gebeurtenissen, zoals een klant die zich terugtrekt of wanneer je zelf uitvalt door ziekte.  Door voorbereid te zijn op dergelijke situaties ben je in staat om wendbaar te ondernemen. 

#2 Stel goede algemene voorwaarden op

Natuurlijk wil je een succesvolle carrière: en hoewel algemene voorwaarden niet verplicht zijn, doe je jezelf hier wel een plezier mee. Wanneer je deze opstelt en altijd gebruikt bij nieuwe klanten en opdrachtgevers ben je in staat om jezelf in te dekken. Als zzp’er kun je zomaar te maken krijgen met een niet-betalende klant of een klant die zich terugtrekt uit de samenwerking. Met algemene voorwaarden kun je hier vaak nog iets uithalen zodat je niet voor niets je tijd hierin hebt gestoken.

#3 Onderteken altijd een samenwerkingsovereenkomst

Hoeveel vertrouwen je ook hebt in de samenwerking met een nieuwe zakelijke partner: het is altijd aan te raden om de afspraken op papier te zetten middels een samenwerkingsovereenkomst. Er kan namelijk zomaar iets voorvallen waardoor de samenwerking ten einde kan komen: als je afspraken zwart op wit hebt, loop je veel minder risico. Je beschermt je eigen belangen!

#4 Sluit een verzekering af

Een manier om risico te vermijden als zzp’er is door een verzekering af te sluiten. Als ondernemer kun je je verzekeren om zo financiële en juridische risico’s van je bedrijf te verminderen. Denk hierbij aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ook kun je kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een bedrijfsschadeverzekering of een inventarisverzekering.  Via jouwmkbdesk.nl ontdek je alle belangrijke facetten van het ondernemen en kun je terecht voor informatie over tal van onderwerpen. Zo kun je jouw bedrijf blijven ontwikkelen. 

 

https://jouwmkbdesk.nl/