De Zakelijke Gids
Image default
Bedrijvengidsen

Waar moet een werkplek van mijn werknemer aan voldoen? Een fijne werkplek

Als werkgever wil je een comfortabele werkplek organiseren. Dit kun je op verschillende manieren bewerkstelligen. Stel je voor dat de arbeidsinspectie langskomt. Dan zou dit al geen stress moeten opleveren, want jij hebt alles in orde voor jouw werknemers. Dit is hoe je dat bereikt.

Waarom is het belangrijk?

Doordat de mensen die voor jou werken belangrijk zijn voor het bedrijf en omdat je een fijne en vertrouwde samenwerking en band wil behouden, gun je jouw werknemers de beste plek. Dit heeft meer voordelen dan enkel een fijne band, namelijk: Je personeel functioneert en presteert beter en sneller in goede werkomstandigheden zoals een goed bureau en een passende temperatuur. Daarnaast voorkomt het gezondheidsklachten en zal De Nederlandse Arbeidsinspectie altijd tevreden zijn na een bezoek aan het bedrijf.

Zo bevorder je de werkplek van jouw werknemers

  • Bureautafel -en stoel. Zorg ervoor dat er een gecertificeerde bureautafel -en stoel beschikbaar is. Denk hierbij aan houding en op hoogte verstelbare apparatuur. Jouw personeel krijgt door het geschikte bureau en goede stoelen geen lichamelijke klachten.
  • Voldoende licht. Daglicht doet wonderen als het gaat om een goed humeur en een vrolijke stemming. Zorg ervoor dat er ramen aanwezig zijn in de werkruimte of zorg dat de werknemers om de twee uur even naar buiten gaan.
  • Voldoende ruimte. De richtlijn voor het aantal ruimte dat een werknemer dient te krijgen is minimaal zeven vierkante meter. Op die manier gun je ze wat ademruimte, privacy en bewegingsruimte. Iedereen heeft een eigen plek nodig.
  • Comfortabele temperatuur. Afhankelijk van de werkzaamheden is het belangrijk om de temperatuur te reguleren. Natuurlijk vindt iedere werknemer een andere temperatuur fijner, maar hier heb je weldegelijk oplossingen voor. Een aantal oplossingen zijn: Stel je werknemers de vraag en neem het gemiddelde, stel ventilatoren beschikbaar en/of zorg voor gepaste werkkleding.
  • Voorkom geluidsoverlast. Je werknemers hebben mogelijk baat bij een geluidsdichte werkplek, maar misschien vinden zij het fijner wanneer er wat rumoer op de achtergrond is. Dit kunnen geluiden zijn van simpelweg andere mensen of muziek. Ook dit is per persoon verschillend. Probeer dit bij het personeel te peilen en anticipeer daarop. Je hebt onder andere de mogelijkheid om schotten of geluidsdichte muren en deuren te creëren.

Conclusie

Kortom, je houdt je als werkgever aan de richtlijnen en regels van de Arbowet en voorkomt problemen tijdens inspecties en met je werknemers. Zo waarborg je het comfort en de veiligheid van hen in het bedrijf. De aspecten die in dit artikel werden uitgelicht, werken daaraan mee. Op die manier zal de productiviteit ook stijgen.