De Zakelijke Gids
Image default
Bouw en onderhoud

Ben jij al bekend met transducers?

Een transducer. Het wordt heel veel gebruikt, maar wat is dat nu eigenlijk? Wat kan je ermee? En waar wordt het gebruikt? Hieronder zal je over deze vragen meer duidelijkheid krijgen. 

Wat is een transducer? 

Transducers zijn als het ware omzetters. Nu hoor ik je al denken: omzetters van wat? Het zijn apparaat dat energie van verschillende vormen kan omzetten. Door middel van transducers voorkom je mogelijke schade. Doorgaans maken de transducers gebruik van ongeveer 3 tot 4 kabels. Deze zijn nodig voor de stroomtoevoer en ook voor het uitgangssignaal. 

Waar worden de transducers gebruikt? 

Een transducer wordt bijvoorbeeld gebruikt om de druk van gas of vloeistof om te zetten. Dit wordt dan omgezet naar een uitgangssignaal die bruikbaar is. Dit signaal kan dan weer verder doorlopen. De transducers worden niet alleen ingezet om de druk van gas of vloeistof om te zetten. Ook worden transducers gebruikt om bijvoorbeeld elektrische energie om te zetten naar beweging of licht, maar daarnaast ook om chemische energie om te zetten naar elektrische energie en als laatst geluid om te zetten naar elektrische energie. 

Het gebruik van transducer bij een echo 

Laten we even dieper ingaan op het stukje geluid omzetten naar elektrische energie, want hoe zit dit nu precies? Een transducer wordt namelijk ook gebruikt bij het maken van echo’s. Bij echo’s voor een zwangerschap is het namelijk erg belangrijk ook geluidsmetingen te doen. Deze geluidsmetingen doen ze om te kijken of alles nog goed is met de baby en of het hartje nog klopt. De transducer in het echo apparaat zendt geluidsgolven uit. Daarnaast vangt hij ook de gereflecteerde geluidsgolven. Deze gereflecteerde geluidsgolven worden dan weer omgezet in een elektrisch signaal. Die wordt dan weer naar de computer gestuurd. 

Voordelen transducers 

Wat een groot voordeel van de transducer is, is dat het een laag verbruik heeft. Dit heeft een groot voordeel op plaatsen waar de stroomtoevoer laag is of waar zelf helemaal geen voedingsbron is. De transducer kan dus ook werken op bijvoorbeeld een batterij of zonnepaneel. 

Nadelen transducers 

Toch hebben transducers ook wel wat nadelen. Dit is de sterke gevoeligheid voor elektromagnetische storing. Als de kabel te lang is komen de elektromagnetische storingen al snel voor.