De Zakelijke Gids
Image default
Auto-industrie

Wat is valeriaan?

Wat is valeriaan?

Valeriaan (Valeriaana officinalis) is een kruid dat inheems is in Europa en delen van Azië. Valeriaanwortel heeft een lange geschiedenis als kalmerend middel.

Valeriaan kan iets meer dan 2 meter hoog worden en heeft een sterke geur. Het lijkt te werken als een kalmerend middel in de hersenen en het zenuwstelsel. Valeriaan wordt al sinds de Griekse en Romeinse oudheid gebruikt als traditioneel geneesmiddel.

Mensen gebruiken valeriaan vaak voor slaapstoornissen, vooral slapeloosheid. Valeriaan wordt ook gebruikt bij angst, stress en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om de meeste van deze toepassingen te ondersteunen.

Andere natuurlijkse slaapmiddelen

tryptofaan

gaba

 

Mogelijk Effectief bij

Er is interesse in het gebruik van valeriaan voor een aantal andere doeleinden, maar er is niet genoeg betrouwbare informatie om te zeggen of het nuttig zou kunnen zijn.

Bijwerkingen

Bij inname via de mond: Valeriaan is waarschijnlijk veilig bij kortdurend gebruik. Valeriaan is veilig gebruikt in doses van 300-600 mg per dag gedurende maximaal 6 weken. De veiligheid van langdurig gebruik is onbekend.

Valeriaan wordt over het algemeen goed verdragen. Enkele veel voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, slaperigheid, hoofdpijn, maagklachten, geestelijke dufheid, en levendige dromen. Het kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken wanneer gestopt wordt na langdurig gebruik. Om ontwenningsverschijnselen na langdurig gebruik te voorkomen, is het het beste om de dosis langzaam te verminderen gedurende een week of twee, voordat u er helemaal mee stopt.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen

Bij inname via de mond: Valeriaan is waarschijnlijk veilig bij kortdurend gebruik. Valeriaan is veilig gebruikt in doses van 300-600 mg per dag gedurende maximaal 6 weken. De veiligheid van langdurig gebruik is onbekend.

Valeriaan wordt over het algemeen goed verdragen. Enkele veel voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, slaperigheid, hoofdpijn, maagklachten, geestelijke dufheid, en levendige dromen. Het kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken wanneer gestopt wordt na langdurig gebruik. Om ontwenningsverschijnselen na langdurig gebruik te voorkomen, is het het beste om de dosis langzaam gedurende een week of twee te verminderen voordat u er helemaal mee stopt. Zwangerschap en borstvoeding: Er is niet genoeg betrouwbare informatie om te weten of valeriaan veilig is om te gebruiken tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding. Neem het zekere voor het onzekere en vermijd het gebruik.

Kinderen: Valeriaan is mogelijk veilig voor kinderen wanneer het op de juiste manier via de mond wordt ingenomen gedurende 4-8 weken.

Chirurgie: Valeriaan vertraagt het centrale zenuwstelsel. Anesthesie en andere medicijnen die tijdens een operatie worden gebruikt, hebben ook invloed op het centrale zenuwstelsel. De gecombineerde effecten kunnen schadelijk zijn. Stop ten minste twee weken voor een geplande operatie met het innemen van valeriaan.

Interacties

Matige wisselwerking

Wees voorzichtig met deze combinatie.

Alcohol (Ethanol) heeft een wisselwerking met valeriaan

Alcohol kan slaperigheid en sufheid veroorzaken. Valeriaan kan ook slaperigheid en sufheid veroorzaken. Het innemen van grote hoeveelheden valeriaan samen met alcohol kan te veel slaperigheid veroorzaken.

Alprazolam (Xanax) werkt samen met valeriaan

Valeriaan kan slaperigheid veroorzaken. Alprazolam veroorzaakt ook slaperigheid. Het innemen van valeriaan samen met alprazolam kan te veel slaperigheid veroorzaken.

Kalmeringsmiddelen (CNS-depressiva) hebben een wisselwerking met valeriaan

Valeriaan kan slaperigheid en een vertraagde ademhaling veroorzaken. Sommige medicijnen, kalmerende middelen genoemd, kunnen ook slaperigheid en een vertraagde ademhaling veroorzaken. Het gebruik van valeriaan in combinatie met kalmerende medicatie kan leiden tot ademhalingsproblemen en/of te veel slaperigheid.

Geneesmiddelen die door de lever worden veranderd (Glucuronideerde geneesmiddelen) hebben een wisselwerking met valeriaan

Sommige medicijnen worden door de lever veranderd en afgebroken. Valeriaan kan veranderen hoe snel de lever deze medicijnen afbreekt. Dit kan de werking en bijwerkingen van deze medicijnen veranderen.

Kleine wisselwerking

Wees voorzichtig met deze combinatie.

Geneesmiddelen die door de lever worden veranderd (Cytochroom P450 3A4 (CYP3A4) substraten) hebben een wisselwerking met valeriaan

Sommige medicijnen worden door de lever veranderd en afgebroken. Valeriaan kan veranderen hoe snel de lever deze medicijnen afbreekt. Dit kan de werking en bijwerkingen van deze medicijnen veranderen.

Dosering

Valeriaan wordt meestal gebruikt door volwassenen in doses van 300-600 mg per dag via de mond gedurende maximaal 6 weken. Het wordt vaak gebruikt in combinatieproducten die andere kalmerende kruiden bevatten, zoals hop, passiebloem en citroenmelisse. Langdurig gebruik van valeriaan kan afhankelijkheid veroorzaken. Stoppen met valeriaan na langdurig gebruik kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Neem contact op met uw arts om te bepalen welke dosis het beste is voor uw specifieke aandoening.

 

https://www.meerdanvijftig.nl/beter-slapen-met-zeven-tips-van-een-nachtelijke-woeler/