De Zakelijke Gids
Image default
Onroerend goed

Hoe kan ik mijn huis gratis laten schatten?

Wenst u uw woning te verkopen of wenst u te weten wat de huidige (geschatte) waarde van uw woning is? Dan zijn er wel wat mogelijkheden. Meer nog, er zijn zelfs een aantal gratis opties. Wij zetten enkele pistes die het overwegen waard zijn voor u op een rijtje.

Een gratis schatting door een erkende vastgoedmakelaar

Vastgoedmakelaars concurreren met elkaar om panden binnen te halen en daar kunt u uw voordeel mee doen. Heel wat makelaars – ook kwalitatieve – bieden een gratis schatting aan. Zij zetten de gratis schatting, die tijd en geld kost, in om uw als klant binnen te halen en de opdracht te krijgen uw woning te verkopen. Dit is echter geen verplichting. Zeker een regionale makelaar is perfect opgeleid en geplaatst om een zeer correcte gratis schatting van uw woning te maken. Afhankelijk van makelaar tot makelaar krijgt u een lijvig en onderbouwd dossier doorgespeeld. Zo weet u meteen ook waar de inschatting op gebaseerd is. Informeer u goed en ga met een kwalitatieve partner in zee.

Gratis schatting van uw woning online

Op het internet vallen ook een aantal tools te vinden waarmee u een online gratis schatting kan laten maken. Hiervoor moet u een aantal parameters ingeven, waarna een schatting volgt. De ene tool vraagt al meer info dan de andere en ook de accuraatheid van online schatting tools kan verschillen. Deze gratis schatting van uw woning geeft een indicatie, maar is zeker niet zo gedetailleerd als bijvoorbeeld een gratis schatting door een makelaar.

Schakel een notaris in

Heel wat notarissen rekenen ook geen extra kosten aan om uw woning te schatten. Let wel, sommige notarissen komen niet ter plaatse en houden het bij een ‘papieren’ schatting. Het spreekt voor zich dat deze schattingen niet zo accuraat zijn.

Een gratis schatting door een opkoper

Vandaag de dag zijn er ook heel wat bedrijven die woningen opkopen om ze te renoveren en later weer door te verkopen of ze te herbestemmen. Zij geven vaak een gratis schatting om vervolgens meteen een bod te doen en uw woning op te kopen. Afhankelijk van speler tot speler zijn deze schattingen correct of minder correct. Een second opinion is in dit geval alvast altijd verstandig.

U merkt het, al bij al zijn er heel wat mogelijkheden om uw woning gratis te laten schatten. Er zijn echter ook betalende mogelijkheden. Deze schattingen zijn vaak een stuk diepgaander en soms ook simpelweg nodig om bijvoorbeeld een lening te bekomen. Zo kunt u bijvoorbeeld steeds terecht bij een erkend schatter, maar bij een regionale vastgoedmakelaar zit u even goed.

https://www.mvastgoed.be/nl/gratis-schatting